Express Medical peilt naar de waardering voor zorg- en verpleegkundigen

Op 12 mei is het Dag van de Verpleegkundige: hét moment om even stil te staan bij de fantastische inspanningen van verpleeg- en zorgkundigen. Patiënten verzorgen, kwaaltjes verlichten, een luisterend oor bieden … Dat wij onze zorgprofessionals oneindig bewonderen, staat buiten kijf. Maar geldt dat ook voor de rest van hun omgeving? In een verhelderend onderzoek brachten wij de waardering voor verpleeg- en zorgpersoneel in kaart.

Relevante vraagstukken rond waardering

Niet minder dan 1.153 verpleeg- en zorgkundigen namen deel aan onze peiling. Aan de hand van een zorgvuldig samengestelde vragenlijst gaven ze ons meer inzicht in de mate waarin ze zich geapprecieerd voelen. Worden ze al eens bedankt met een vriendelijk woordje? Voelen ze zich gesteund door hun familieleden, vrienden en directie? Ondervonden ze een shift in waardering sinds de coronacrisis? Stuk voor stuk vragen die wij aan hen voorlegden.

De resultaten: een tipje van de sluier opgelicht

Onze studie leverde heel wat waardevolle resultaten op, die we graag delen met de buitenwereld. Hieronder sommen we alvast enkele eerste conclusies op. Benieuwd naar het volledige bericht? Dat lees je via de knop onderaan.

2 op 5 verpleeg -en zorgkundigen overwegen om de sector te verlaten. De belangrijkste drijfveren hiervoor zijn de coronacrisis (27%) en een tekort aan appreciatie (52%).

Maar gelukkig is er ook goed nieuws, want er vloeiden ook enkele positieve inzichten voort uit het onderzoek:

  • Verpleeg- en zorgkundigen geven de waardering die ze krijgen van vrienden en familie gemiddeld bijna 8 op 10.
  • Ook de waardering door collega’s scoort hoog met een gemiddelde van 7,5 op 10.
  • Een derde van de respondenten voelt zich meer geapprecieerd door de maatschappij sinds de coronacrisis.
  • Deelnemers halen effectief voldoening uit hun job en beoordelen dit gemiddeld met een 7 op 10.

Benieuwd naar de overige resultaten? Die vind je terug in ons persbericht, dat je kan lezen via de knop hieronder.

Naar het persbericht >>