Loading...
Krijg jij een eindejaarspremie of 13e maand?

Krijg jij een eindejaarspremie of 13e maand?


Een extra centje op je rekening tijdens de eindperiode… Dat is meer dan welkom! Benieuwd of jij onder de gelukkigen valt die een eindejaarspremie of 13e maand krijgt? Wanneer mag je deze extra op je rekening verwachten? En hoeveel bedraagt deze bonus juist? We zetten het voor je op een rijtje! 

De eindejaarspremie: wat is het?

Sommige werkgevers betalen hun werknemers een bonus in geld tijdens de eindejaarperiode, ook wel gekend als de 13e maand of de eindejaarspremie. Het is een leuke extra bovenop je loon, maar maakt wel deel uit van je loonpakket. Dat betekent dat er wel belastingen en sociale zekerheidsbijdragen van toepassing zijn op dit bedrag. Het uitkeren van een eindejaarspremie of 13e maand is niet verplicht. Of je recht hebt op deze premie hangt af van de sector en het paritair comité waarin je tewerkgesteld bent.

Werk je als uitzendkracht? Dan is het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten verantwoordelijk voor de uitbetaling van jouw eindejaarspremie. Heb je vragen over je 13e maand, contacteer dan niet je uitzendkantoor, maar het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten.

Heb je recht op een eindejaarspremie?

Of je recht hebt op een eindejaarspremie, hangt af van onder welk paritair comité je valt. Wat is dat nu precies? Het paritair comité is een overlegorgaan dat bepaalde overeenkomsten sluit, waaronder collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). In die overeenkomsten wordt onder andere vastgelegd of jij al dan niet recht hebt op een eindejaarspremie. De voorwaarden verschillen dus per sector. Zo gelden er bijvoorbeeld andere regels voor bedienden, ambtenaren of medewerkers van federale gezondheidsdiensten.

Verder zijn er enkele kanttekeningen bij de 13e maand. Ben je bijvoorbeeld nog maar net gestart met werken? Dan heb je doorgaans na drie maanden recht op een eindejaarspremie en wordt deze berekend op de maanden die je gewerkt hebt. Hetzelfde geldt na ontslag: je hebt normaal nog steeds recht op de eindejaarspremie, maar die is dan in verhouding met de van je tewerkstelling. Ook hier gelden niet voor elk paritair comité dezelfde regels. Kijk dit dus goed na!

Ben je niet zeker tot welk paritair comité je behoort? Je vindt dit nummer terug op je belastingbrief, je loonbrief of je arbeidsovereenkomst

Voor uitzendkrachten gelden ook andere regels dan voor vaste werknemers. Zo werd er een minimum aantal dagen vastgelegd die je gewerkt moet hebben vooraleer je recht hebt op een eindejaarspremie. Om de juiste voorwaarden te kennen, neem je best contact op met de instelling die verantwoordelijk is voor jouw eindejaarspremie: het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten.

Hoeveel bedraagt je eindejaarspremie?

Een bonus is natuurlijk altijd meer dan welkom! Benieuwd hoeveel die zal bedragen? De 13e maand komt meestal overeen met je bruto maandloon. Al zal je daar netto niet evenveel van overhouden, aangezien deze premie zwaarder belast wordt dan je gewone loon. In sommige sectoren bedraagt de eindejaarspremie slechts een percentage van je maandloon.

Werk je in de zorgsector en val je onder paritair comité 330? Goed nieuws! Sinds 2022 bedraagt jouw eindejaarspremie € 400 meer dan voorheen. Bovendien wordt de attractiviteitspremie eraan toegevoegd en ook indexeringen worden opgenomen in het bedrag.

Wanneer wordt je eindejaarspremie uitbetaald?

De eindejaarspremie wordt doorgaans uitbetaald in de maand december. Is dat bij jou niet het geval? Sommige werknemers spreken met hun werknemers zelf af wanneer ze de 13e maand uitbetalen. Vraag dit dus zeker na!