Loading...
Studentenjob in de zorg: hoeveel uur mag je werken als student?

Studentenjob in de zorg: hoeveel uur mag je werken als student?


Als student heb je heel wat uitgaven. Een grote stapel cursussen, een gezellige avond op café, een citytrip in de lesvrije week … Daarom doen veel jongeren een studentenjob. Als student verpleegkunde maak je je cv alvast een stuk indrukwekkender met een studentenjob in de zorg. Je verdient een centje bij, terwijl je relevante praktijkervaring opdoet. Twee vliegen in één klap! Hoeveel uur mag je werken als student? Hoeveel sociale bijdragen moet je betalen? Wij vertellen je wat je moet weten.

Wie mag werken als student?

First things first: om een studentenjob in de zorg (of daarbuiten) uit te oefenen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je minstens 16 jaar oud zijn. Al is er een uitzondering: 15-jarigen die de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs al volgden, mogen ook aan de slag gaan. Dat studeren je hoofdactiviteit is, spreekt voor zich. Wanneer je afstudeert in juni of de zomermaanden, mag je dat jaar nog tot en met 30 september een studentenjob doen. Werknemers die naast hun job een bacheloropleiding volgen, worden niet beschouwd als jobstudent.

Hoeveel uur mag je werken als student?

Sinds 1 januari 2023 mag je 600 uur werken als student. Zolang je onder deze grens blijft, betaal je een verminderde sociale bijdrage van 2,71 %. Maar ook hier geldt er een uitzondering: wie een studentenjob in de zorg heeft, mag namelijk vaker meedraaien op de werkvloer dan in andere sectoren. De gepresteerde uren uit het eerste kwartaal van 2023 worden geneutraliseerd en tellen dus niet mee in de berekening. Pas vanaf 1 april 2023 worden je studentenuren bijgehouden. Hoeveel uren je nog ter beschikking hebt, kan je eenvoudig checken via Student@work.

Deze uitzonderlijke maatregel telt voorlopig enkel voor het jaar 2023. Wij updaten deze informatie vanaf het moment er mee info bekend is rond werken als jobstudent in de zorg in het jaar 2024.

Good to know | Wil je meer dan 600 uur werken als student? Dat kan, maar dan betaal je vanaf het 601ste gewerkte uur de normale sociale bijdrage van 13,07 %. Bovendien loop je het risico om je kinderbijslag te verliezen als je buiten de zomermaanden meer dan 240 uur per kwartaal werkt.

Betaal je belastingen bij een studentenjob?

Als student moet je sowieso een belastingaangifte indienen (op papier of online via MyMinfin), ongeacht of je een studentenjob hebt of niet. Zolang je op jaarbasis minder dan € 14.514,29 verdient, betaal je echter geen belastingen. Dit is het vastgelegde brutobedrag voor 2023, na afhouding van de sociale bijdragen. Al is er een addertje onder het gras. Van zodra je een bepaald bedrag opstrijkt, word je mogelijks niet meer als ‘ten laste’ van je ouders beschouwd. Het gevolg? Zij moeten meer belastingen betalen, omdat jij financieel op eigen benen kan staan. Hun belastingbijdrage kan stijgen in deze scenario’s:

  • Je verdient jaarlijks meer dan € 7.965,00 bruto en je ouders worden samen belast.
  • Je vergaart jaarlijks een brutobedrag van minstens € 10.090,00 en je ouders worden apart belast.
  • Jij wordt fiscaal als zwaar gehandicapt beschouwd en verdient jaarlijks € 11.952,50, terwijl je ouders apart belast worden.

Las je dit artikel maar wil/kan je niet bijwerken als student? Misschien vind je wel de info die je zoekt in onze blog over bijwerken in de zorg als gepensioneerde!